رایانش ابری یا Cloud Computing چیست و چه کاربردی دارد؟

رایانش ابری – پردازش ابری – محاسبات ابری :
به اشتراک گذاری منابع در یک پلاگین خالص و یک مدل بازی است که به طور چشمگیری ساده زیرساختی برنامه ریزی شده از طرف ” cloud computing ” است. دو مزیت کلیدی این مدل عبارتند از: استفاده و مقرون به صرفه بودن آن است. هر چند سوالاتی در مورد جنبههایی مانند امنیت این مدل وجود دارد و مزایایی که این مدل ارائه می دهد بسیار زیاد است. در این مقاله به بررسی برخی از اصول اولیه رایانش ابری ( همچنین محاسبات ابری یا پردازش ابری ) با هدف معرفی جنبههایی مانند: واقعیتها و خطرات مدل، قطعات در مدل، ویژگیها و طریقه استفاده از مدل در این مقاله با هدف ارائه یک وسیله برای فهم مدل و بررسی گزینههای در دسترس برای تکمیل فناوری و زیرساختهای مورد نیاز میپردازیم.
رایانش ابری یک الگو محاسبات است، که در آن یک استخر بزرگ از سیستمها در شبکههای خصوصی یا عمومی متصل است، برای ارائه زیرساخت به صورت پویا مقیاس پذیر برای برنامه، دادهها و ذخیرهسازی فایل است. با ظهور این فناوری هزینه محاسبات ، میزبانی وب ، ذخیرهسازی محتوا و تحویل به طور قابل توجهی کاهش مییابد.
رایانش ابری یک روش عملی برای تجربه مزایای هزینه مستقیم است و میتواند یک مرکز داده را از یک مجموعه سرمایه فشرده به یک محیط متغیر قیمت گذاری تبدیل کند.
ایده cloud computing یا رایانش ابری مبتنی بر یک اصل بنیادی است “قابلیت استفاده مجدد از فناوری اطلاعات”. این تفاوت که ابر رایانه ایجاد می کند در مقایسه با مفاهیم سنتی ” محاسبات شبکه “، ” محاسبات توزیع شده “، ” محاسبات ابزار “، یا ” محاسبات خود مختار ” است به گسترش افق در سراسر مرزهای سازمانی…
Forrester رایانش ابری را به عنوان مجموعهای از زیرساخت محاسباتی انتزاعی، بسیار مقیاس پذیر و تحت مدیریت میداند که میتواند برنامههای کاربردی مشتریان را میزبانی کند و با استفاده از هزینه های صورتحساب کاهش یافته تر…
ارائه دهندگان Cloud،خدماتی ارائه میدهند که میتوانند به سه دسته تقسیم شوند:
Software as a Service یا SaaS :
در این مدل، یک نرمافزار کامل به مشتری ارائه میشود و در اصل نرمافزار را به صورت سرویس روی اینترنت تحویل میدهند ، به عنوان یک سرویس مورد تقاضا. به عنوان مثال تنها از خدمات قابل اجرا بر روی ابر و کاربران نهایی که میتوانند از آن سرویس بگیرند. در سمت مشتریان “مشتری، بدون نیاز برای سرمایه گذاری در صف تقاضای استفاده از سرور و یا مجوز نرم افزار قرار می گیرد، به دلیل اینکه فراهم کننده این بستر، هزینهها را کاهش داده است.
ویژگی اصلی این سرویس:
- دسترسی و مدیریت نرمافزار تجاری از طریق شبکه
- فعالیتها از سرور مرکزی اداره میشوند و نه در مکان هریک از مشتریان و در نتیجه مشتریان میتوانند از راه دور و از طریق وب به برنامهها دسترسی داشته باشند.
- مدل تحویل نرمافزار به مدل یک-به-چند (یک نسخه در حال اجرا از برنامه – مدل چند مستاجری) نزدیک تر است تا مدل یک-به-یک.
- بهروزرسانی و ارتقای نرمافزار به صورت مرکزی اداره میشود و نیاز به بارگیری (دانلود) وصلهها یا ارتقا دهندهها را برطرف میسازد.
SaaS امروز توسط شرکت هایی مثل گوگل و مایکروسافت مورد استفاده قرار می گیرد.
Platform as a Service یا Paas :
در اینجا، یک لایه نرم افزاری یا محیط توسعه بستهبندی شده و ارائه شده به عنوان یک سرویس، که بر اساس آن دیگر سطوح خدمات بالاتر می تواند ساخته شود. مشتری دارای آزادی برای ساختن برنامههای خود است که بر روی زیرساختهای ارائه دهنده عمل می کند. برای اطمینان از قابلیت مدیریت و مقیاس پذیری برنامهها، ارائه دهندگان PaaS ترکیبی از پیش تعیین شده از سرورهای عامل و برنامههای کاربردی مانند پلتفرم LAMP ( لینوکس ، آپاچی، MySql و پی اچ پی )، J2EE، روبی و غیره را محدود کردهاند. com و غیره برخی از نمونه های محبوب PaaS هستند.
Infrastructure as a Service یا Iaas :
قابلیتهای اساسی ذخیرهسازی و محاسبه را به عنوان خدمات استاندارد شده بر روی شبکه فراهم میکند. سرورها، سیستمهای ذخیرهسازی، تجهیزات شبکه، فضای مرکز داده و غیره جمع شده و در دسترس برای مدیریت هستند. مشتری به طور معمول نرم افزار خود را در زیرساخت مستقر می کند. برخی از نمونه های رایج آمازون، GoGrid، 3 Tera و غیره هستند.
درک ابرهای عمومی و خصوصی :
شرکتها میتوانند برنامههای کاربردی در ابرهای عمومی، خصوصی یا ترکیبی را اعمال کنند. یکپارچه سازی ابرها میتواند نقش مهمی در تعیین مسیر مناسب ابر برای هر سازمان را ایفا کند.
ابر عمومی:
ابرهای عمومی متعلق به اشخاص ثالث هستند؛ آنها صرفه جویی در هزینه ها را به مشتریان ارائه می کنند، زیرا هزینه های زیربنایی در میان تعداد زیادی از کاربران تقسیم می شود و به مشتریان هر یک از مدل های ارزان قیمت پیشنهاد می شود. تمام مشتریان دسترسی به زیرساخت بطور محدود، امنیت و تنوع در دسترس دارند. این امر توسط ارائه دهنده ابر مدیریت و پشتیبانی می شود. یکی از مزایای ابر عمومی این است که آنها ممکن است بزرگتر از یک ابر شرکت باشند، بنابراین توانایی یکپارچه سازی بر اساس تقاضا را میتوانند فراهم کنند.
ابر خصوصی:
ابرهای خصوصی به طور انحصاری برای یک شرکت ساخته شده اند. هدف آنها رفع کردن نگرانی در مورد امنیت دادهها است و کنترل بیشتری را ارائه میدهند که معمولا در یک ابر عمومی فاقد آن هستند.
دو تغییر در یک ابر خصوصی وجود دارد:
1- فرض یا نظریه ابر خصوصی:
ابرهای خصوصی که معمولا به عنوان ابرهای داخلی نیز شناخته میشوند در یک مرکز داده قرار میگیرند. این مدل فرآیند استاندارد است و حفاظت را در بر میگیرد، اما در ابعاد و مقیاس پذیری محدود میشود. ادارات نیاز به سرمایه و هزینههای عملیاتی برای منابع فیزیکی دارند. این بیشتر برای برنامههای کاربردی مناسب است که نیاز به کنترل کامل و قابلیت تنظیم زیرساخت و امنیت دارند.
2- ابر خصوصی با میزبانی خارجی:
این نوع ابر خصوصی با استفاده از ارائه دهنده خارجی میزبانی میشود، جایی که ارائه دهنده یک محیط ابر انحصاری را با تضمین کامل حریم خصوصی تسهیل میکند. برای شرکتهایی که به اشتراک گذاری منابع فیزیکی علاقهمند نیستند ابرهای عمومی ترجیح داده میشود.
ابر ترکیبی:
محیط ابر ترکیبی قادر است مقیاس ارائه شده بر اساس تقاضا را فراهم کند بر اساس استانداردهای شورای استانداردهای امنیت دادههای کارتهای پرداخت. توانایی افزایش ابر خصوصی با منابع ابر عمومی میتواند برای مدیریت هرگونه افزایش غیرمنتظره در حجم کار مورد استفاده قرار گیرد.
مزایای رایانش ابری :
شرکتها نیاز به هماهنگ کردن برنامههای خود دارند تا بتوانند از مدلهای معماری ابر پردازشی بهره ببرند.
برخی از مزایای معمول در زیر ذکر شده است:
کاهش هزینه :
تعدادی از دلایل برای اختصاص فناوری ابر با هزینههای پایینتر وجود دارد. مدل صدور صورتحساب به عنوان هزینه استفاده می شود؛ زیرساخت ها خریداری شده است بنابراین کاهش نگهداری. هزینه اولیه و هزینههای تکراری بسیار پایینتر از محاسبات سنتی است.
افزایش ذخیره سازی :
با استفاده از زیرساختهای عظیم که توسط ارائه دهندگان ابر ارائه می شود، ذخیره و نگهداری حجم زیادی از دادهها یک واقعیت مهمی است.
انعطاف پذیری :
این یک ویژگی بسیار مهم است. با شرکتهایی که نیاز به انعطاف پذیری دارند، حتی سریعتر نسبت به تغییر شرایط کسب و کار، سرعت انتقال سریع، حیاتی است. رایانش ابری با استفاده از مناسب ترین مدلهای مورد نیاز برای استقرار و ارائه بسیار سریع به دریافت نرم افزارها به بازار می انجامد.
چالش رایانش ابری :
حفاظت اطلاعات :
امنیت دادهها یک عنصر حیاتی در رایانش ابری است که مستلزم بررسی دقیق است. شرکتها تمایلی به خریده امنیت از فروشندگان ندارند. آنها از ترس از دست دادن دادهها به رقبای خود رنج میبرند. در بسیاری از موارد، محل ذخیرهسازی واقعی به رسمیت شناخته نشده است و علاوه بر نگرانیهای امنیتی شرکتها. در مدلهای موجود فایروال ها در مراکز داده (متعلق به شرکت ها) از این اطلاعات حساس محافظت میکنند. در مدل ابر، ارائه دهندگان سرویس مسئول حفظ امنیت دادهها هستند و شرکت ها مجبور به تکیه بر آنها هستند.
بازیابی اطلاعات و در دسترس بودن :
علاوه بر امنیت دادهها، میزان در دسترس بودن و کارایی برنامههای کاربردی که روی ابر میزبانی میشوند برای کاربران از اهمیت بالایی برخوردار است. تمام برنامههای کاربردی تجاری دارای توافق نامه های سطح سرویس هستند که به شدت دنبال میشوند. تیم های عملیاتی نقش مهمی را در مدیریت موافقت نامههای سطح خدمات و مدیریت برنامههای کاربردی در زمان اجرا بازی می کنند. در محیطهای تولید، تیمهای عملیاتی پشتیبانی را بر عهده دارند.
قابلیت های مدیریتی :
با وجود ارائه چندین ابر، مدیریت پلتفرم و زیرساخت هنوز در دوران خامی خود است. به عنوان مثال، ویژگیهایی مانند پیمایش خودکار برای بسیاری از شرکتها یک نیاز حیاتی است. پتانسیل بزرگی برای بهبود مقیاس پذیری و ویژگیهای متعادل کننده بار وجود دارد که امروزه در حال انجام است.
محدودیت های نظارتی و پذیرش :
در برخی از کشورهای اروپایی، مقررات دولتی اجازه نمیدهد که اطلاعات شخصی و اطلاعات حساس دیگر مشتری به صورت جسمی در خارج از کشور یا ایالت قرار گیرد. به منظور تطابق با چنین شرایطی، ارائه دهندگان ابر نیاز به ایجاد یک مرکز داده یا یک سایت ذخیرهسازی به طور انحصاری در داخل کشور برای رعایت مقررات دارند. داشتن چنین زیرساختی ممکن است همیشه امکان پذیر نباشد و یک چالش بزرگ برای ارائه دهندگان ابر است.
رایانش ابری، این فناوری به یک رابط تبدیل شده است ، یعنی یک رابط کاربری بین سرویس دهندهها و گروههای مختلف از مصرف کنندگان خدمات. سرویسهای ابری تقاضاهایی در خدمات توزیع، تهیه، ارزیابی ریسک و مذاکرات خدماتی را دریافت و مدیریت میکنند
در صورتی که بسیاری از شرکتها به تنهایی قادر به اجرایی کردن آن نیستند.
در این مقاله با رایانش ابری ( محاسبات ابری – پردازش ابری – Cloud Computing ) آشنا شدیم.
خیلی خیلی خیلی محتوا خوب و کاربری بود مرسی حتما تو سایتم این محتوا با ذکر منبع استفاده میکنم