ذخیره سازیسخت افزارسیستم عاملشبکهمیم تک 32

GPT چیست ؟ (معرفی پارتیشن بندی GPT)

GPT چیست ؟ (معرفی پارتیشن بندی GPT)

مقدمه:

در مقاله قبل به بررسی و معرفی پارتیشن بندی MBR پرداختیم، در اینجا به GPT میپردازیم.

انواع پارتیشن ها :

انواع پارتیشن ها

به تصویر بالا دقت کنید؛ منظور از بخش سبز یا Physical Drive، دیسک می باشد که ما قرار هست پارتیشن ها روی آن باشد.

بخش آبی یا Primary Partition هم پارتیشن اصلی یا Primary است که دقیقا به صورت فیزیکی روی دیسک ایجاد می شود.

بخش زرد یا Extended Partition، پارتیشن Primary است با این تفاوت که این پارتیشن به چند قسمت دیگر به اسم Logical Partition تقسیم می شود. در MBR نمی توانیم بیشتر از 4 پارتیشن ( که همه آن ها Primary باشند ) ایجاد کنیم و برای این که بتوانیم پارتیشن های بیشتری داشته باشیم، از پارتیشن Extended استفاده می کنیم. یک نکته مهم درباره این پارتیشن وجود دارد، این پارتیشن فقط در MBR وجود دارد در GPT همچین نوعی نداریم.

بخش صورتی یا Logical Partition تکمیل کننده پارتیشن Extended هست و قسمت های کوچک شده ی بخش قبل است. به طوری که هر Logical Partition را می توانیم مثل Primary Partition به عنوان یک درایو در نظر بگیریم.

GPT چیست؟

GPT یا GUID Partition Table در سال 2010 به عنوان بخشی از میان افزار UEFI معرفی شد که در سیستم های جدید وجود دارد. GPT نسخه به روز تر و پیشرفته تر MBR است که روی میان افزار UEFI کار می کند و به نوعی زیرمجموعه از آن است.

برتری های GPT نسبت به MBR :

در MBR اطلاعات پارتیشن ها و بوت سیستم فقط در یک پارتیشن ذخیره می شود و اگر این اطلاعات از بین برود یا دچار مشکل شود، سیستم عامل اجرا نمی شود. در GPT از این اطلاعات در چند پارتیشن و … مختلف ذخیره می شود و اگر اطلاعات اصلی دچار مشکل شود، اطلاعات بک آپ به صورت خودکار جایگزین قرار می گیرد.

در GPT می توانیم 128 پارتیشن Primary ایجاد کنیم و این یک برتری فوق العاده نسبت به MBR است. ( که البته 4 پارتیشن صرف مواردی که کاربر نمی تواند از آنها استفاده کند، می شود. ، مثل EFI ، Microsoft Reserved ، … )

در MBR فقط می توانیم از دیسک ها و حافظه های تا 2TB یا 3TB ( ترابایت = 1024 گیگابایت ) استفاده کنیم اما GPT می تواند تا 18EB ( اگزابایت = 1048,576 ترابایت ) این کار را انجام دهد.

MBR از آدرس دهی CHS اما GPT از آدرس دهی LBA استفاده میکند. در دیسک ها و حافظه های جدید از LBA استفاده می شود که پیشرفته تر است. همچنین LBA می تواند تقریبا در تمام انواع حافظه ها مثل فلش، هارد دیسک، حافظه خشک یا SSD و … مورد استفاده قرار بگیرد.

Protective MBR چیست؟

وقتی که دیسک یا حافظه ای در حالت MBR قرار دارد، تمام برنامه ها به صورت کامل از آن پشتیبانی می کنند اما چون GPT فناوری جدید تری است، به همین دلیل امکان این که یک سری برنامه ها و … نتوانند کامل خود را با GPT وقف دهند، وجود دارد. GPT برای رفع این مشکل از Protective MBR استفاده کرد. Protective MBR از بیت صفر هست و شروع کار GPT به همراه آن است. در واقع Protective MBR نسخه ای کامل از MBR هست که در GPT وجود دارد.

ساختار GPT چگونه است؟

  • با درک شکل زیر می توانیم GPT را به شکل کامل بفهمیم. سمت چپ ساختار MBR و سمت راست ساختار GPT است.

ساختار MBR و GPT

به بخش اول دو ساختار دقت کنید. بخش Protective MBR و Master Boot Record کاملا یکی می باشند. در توضیحات Protective MBR گفته شد که کل MBR در GPT وجود دارد و دلیل برابری این دو بخش هم همین است.

GPT دارای دو هِدِر ( Header ) است. بخش Primary GUID Partition Table Header همان طور که از اسمش پیدا است، هدر اصلی و بخش Backup GUID Partition Table Header هم هدر غیر اصلی یا همان هدر بک آپ است. هدر بک آپ هم زمانی به کار می رود که داده های هدر اصلی از بین برود یا GPT دچار اختلال شود.

LDM Data Partition ( یا Logical Disk Manager ) بخشی است که 128 پارتیشن را می سازد.

MSR یا Microsoft Reserved Partition همان پارتیشن 128 مگابایتی هست که زمان نصب سیستم عامل با فایل سیستم MSR می سازیم.

  • شکل زیر قالب جامعی از GPT رو بهمون نشون میده.

قالب GPT

LBA یا Logical Block Addressing که در بالا توضیحاتی داده شد، یک روش آدرس دهی است که به ترتیب شماره LBA ها در GPT را شکل بالا نشان داده است.

امیدوارم از GPT استفاده کنید تا به مشکلات عجیب MBR بر نخورید.

موفق باشید.

3 دیدگاه

  1. برتری های GPT نسبت به MBR خیلی بیشتر از این موارد بود ولی بازم خیلی مقاله خوبی بود ممنون

  2. ممنون مقاله خوبی بود دید درست تری بهم داد و درکش برام راحت تر از چیز هایی بود که قبلا خونده بودم

ارسال پاسخ

محمد رستمی
محمد رستمی هستم، دانشجوی رشته نرم افزار و فعال در حوزه آی تی. علاقه مند به "تمامی مباحث شبکه"، "امنیت"، "لینوکس"، "اندروید"، "مجازی سازی" و ...